Viteza site-ului web: importanta si moduri de imbunatatire

Viteza site-ului web: importanta si moduri de imbunatatire

Daca esti proprietar de site, impactul vitezei site-ului tau asupra traficului, a conversiilor si a ratei de revenire a utilizatorilor nu ar trebui sa fie subestimata. 47% dintre utilizatori se asteapta ca site-ul sa se incarce in doua secunde, iar 40% din ei vor abandona un site daca acestuia ii ia mai mult de 3 secunde pentru a se incarca.

Viteza site-ului este importanta pentru Google?

Bineinteles ca da! Motorul de cautare Google petrece mult timp verificand daca site-ul tau tine pasul cu cel al competitiei tale. Daca esti mai incet, atunci locul tau in rezultatul cautarilor va avea de suferit.

De ce? Pentru ca este un factor care afecteaza experienta utilizatorului pe site.

Cei de la Walmart au ajuns la concluzia ca fiecare secunda de imbunatatire inseamna o crestere a ratei de conversie cu 2%.

Cand cei de la Mozilla Firefox si-au redus timpul de incarcare al site-ului la 2.2 secunde, numarul de descarcari al acestui browser s-a imbunatatit cu 15.4%, adica +10 milioane de descarcari intr-un an.

Cand auzi niste cifre ca astea, eu zic ca incepi iti pui intrebari si sa realizezi cat de important e ca site-ul tau sa se incarce repede.

Cum imbunatatesti viteza site-ului?

In primul rand, trebuie sa verifici ce viteza are site-ul tau. E foarte usor sa faci asta, pentru ca exista cateva site-uri care iti dau posibilitatea sa testezi:

  1. Primul site este cel oferit de Google. El a creat un instrument pentru verificarea site-urilor din intreaga lume. Si iti da inclusiv un raport prin care iti spune ce trebuie sa imbunatatesti : https://testmysite.thinkwithgoogle.com/
  2. Cel de-al doilea site este Gtmetrix, site care iti va spune in plus si timpul de incarcare: https://gtmetrix.com/

Care ar fi timpul de incarcare ideal?

*0-1 secunde – perfect

*2-3 secunde – bine

*3-5 secunde – decent (dar ar trebui imbunatatit)

*5 + secunde  – rau (pierzi vizitatori si trebuie sa faci ceva in privinta asta)

Ca sa poti imbunatati viteza site-ului sunt lucruri pe care le poti face tu, altele pe care le pot face doar persoanele care cunosc limbajul de programare. Aici le vom prezenta doar pe cele pe care le poti face chiar tu, fara interventia unui programator.

  1. Elimina plugin-urile care nu sunt necesare

Plugin-urile sau modulele instalate in site ti-l incetinesc, deci trebuie eliminate cele pe care nu le folosesti. Nu e indeajuns doar sa le dezactivezi, ci trebuie sa le stergi cu totul, inclusiv din cpanel.

De asemenea, nu doar cantitatea de module conteaza, ci si calitatea. Daca ai un site in WordPress de exemplu, ai grja cand instalezi un plugin, citeste cu atentie comentariile si instaleaza doar cele care au scor mare.

       2. Redu dimensiunea imaginilor

Inainte sa incarci vreo poza pe site, apeleaza la un program de comprimare a imaginilor sau le poti comprima prin Microsoft Office Picture Manager. Optimizarea imaginilor este un factor extrem de important in imbunatatirea vitezei site-ului si vei vedea ca acelasi lucru ti-l va recomanda si Google. Nu uita: dupa ce ai modificat dimensiunea imaginilor (cel mai usor e sa o faci in cpanel, cauta imaginile inutile de pe site si sterge-le).

      3. Instaleaza un plugin de cache

Este un plugin care iti va imbunatati considerabil viteza site-ului. Un exemplu de plugin este W3 Total Cache. Acesta de asemenea, iti va minimaliza si fisierele HTML, CSS si Javascript, lucru extrem de util pentru reducerea vitezei site-ului. Acestea si multe altele.

     4. Alege o companie de hosting buna

Da, sunt multe companii de hosting ce iti vor gazdui site-ul la cele mai mici preturi, dar inainte de a apela la acestea, trebuie sa te intrebi ce calitate de hosting iti va oferi. Daca ai un hosting prost, atunci serverul va merge incet, si uneori hostingul prost e singurul motiv pentru care site-ul se incarca greu.

      5. Tema site-ului tau

Daca ai pe site instalata o tema veche, neactualizata si care nu este responsive pentru telefoanele mobile atunci este posibil sa fie inca un factor care contribuie la incarcarea greoaie a site-ului tau. Cu alte cuvinte, daca ai un site vechi, poate e cazul sa il transformi intr-unul modern.

Mai sunt multi alti factori ce influenteaza viteza de incarcare a site-ului tau (asa cum iti va spune si raportul dat de Google in testul de mai sus), dar sunt mai dificili si potriviti pentru un programator.

Recomandarea noastra e sa iti testezi site-ul, sa urmezi pasii de mai sus si apoi sa il testezi din nou sa vezi diferenta intre rezultate. Daca rezultatul tot nu e satisfacator, apeleaza la un specialist.

Blog Comments

* nteresant.Am sa mai incerc dupa ce l-am trimis pe facebook si google+.Multumesc cu respect,nartip. *

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Hai sa colaboram la urmatorul proiect!