Greseli de web design care iti pot afecta site-ul

Greseli de web design care iti pot afecta site-ul

greseli de web design

Site-ul tau este cartea de vizita a afacerii tale. Asa cum iti aranjezi compania si birourile pentru a face o impresie cat mai buna clientilor, asa trebuie si site-ul sa aiba un design placut. Pentru asta are nevoie de ochiul unui profesionist. Daca vrei sa eviti multe greseli de web design ce iti pot afecta brandul, trebuie sa ceri ajutorul unei agentii specializate. Daca nu ai bugetul necesar pentru a face acest lucru sau nu esti convins ca site-ul tau ar avea vreo greseala, te invitam sa citesti mai departe.

La finalul acestui articol vei stii care sunt principalele greseli de web design pe care le-am intalnit de-a lungul anilor, greseli care afectau imaginea online a clientilor.

 #1. Navigarea dificila

76% dintre clientii care intra pe un site isi doresc sa gaseasca cu usurinta ceea ce cauta. Asta inseamna ca meniul trebuie organizat cat mai inteligent, pentru ca fiecare pagina sau categorie sa fie gasita cu usurinta.

Site-urile care au cel mai mare succes sunt site-urile “aerisite”. Informatia in pagini trebuie sa fie utila, la obiect; textul sa contina titluri, subtitluri, paragrafe, scheme. Trebuie lasate spatii libere cand se trece de la o sectiune la alta. Imaginile folosite sa fie de calitate, dar nu prea multe. Un site cu imagini prea multe, care au si dimensiuni mari, se va incarca mai greu.

#2. Casuta de cautare pe site lipseste

Internetul este prin natura lui o sursa de informatii. Atunci cand ai un site web trebuie sa te asiguri ca utilizatorii pot gasi informatia dorita pe site-ul tau. Astfel, existenta unei casute de cautare pe site este esentiala indiferent ca este vorba de un blog personal, un magazin online sau un site de prezentare al unei companii. Trebuie sa ai in vedere ca poate vizitatorii nu gasesc informatia dorita cu usurinta si au nevoie sa faca o cautare pe site. Daca nu au aceasta posibilitate, se vor indrepta spre alte surse online.

#3. Serverul se incarca greu

O incarcare grea a site-ului este o invitatie pentru utilizator sa plece. Conform studiilor, vizitatorii unui site nu asteapta decat maxim 4-5 secunde ca acea pagina web sa se incarce. Daca site-ul tau se incarca in mai mult timp, atunci este posibil sa existe mai multi factori ce pot determina viteza scazuta de incarcare. Aici este un articol despre viteza site-ului si cum poti sa o imbunatatesti, fara a avea cunostinte de programare. Nu uita ca viteza de incarcare este extrem de importanta pentru rata conversiei.

#4. Alegerea gresita a culorilor

Cand vine vorba de web design, cele mai multe persoane tind sa isi puna culorile preferate. Din pacate, nu este o alegere buna daca iti doresti un site profesionist.  Prea multe culori tind sa indeparteze utilizatorul, la fel si nepotrivirea acestora. In loc sa ii impresionezi, ai putea sa le oferi o durere de cap. Culorile unui site trebuie sa se potriveasca intre ele si  trebuie sa fie maxim 2-3 la numar. In general, inainte de a crea un site, se aleg culorile pentru brand. Culorile acelea vor fi folosite nu doar pe site, ci si pe logo, flyere, bannere etc.

La fel e si cazul fontului. Prea multe diferente intre tipurile de fonturi si deja site-ul va arata…ei bine, nu profesionist. Nu face si tu aceste greseli de web design.

#5. Design non-responsiv

In anul 2017 este OBLIGATORIU ca toate site-urile sa fie adaptabile dispozitivelor mobile. Indiferent ca site-ul tau este accesat de pe telefon, tableta sau desktop, el trebuie sa arate bine si informatia sa se incadreze pe ecran. 56% din continutul online este urmarit pe smartphone-uri. Aceasta cerinta nu este obligatorie doar pentru experienta utilizatorului, dar si pentru SEO.

#6. Prea multe pop-up-uri (una dintre frecventele greseli de web design)

Cel mai enervant element dintr-un site (de orice fel) este sa ofere un pop-up utilizatorului din secunda cand acesta a intrat pe pagina web. Nu ii cere si nu ii oferi nimic utilizatorului inainte de a-i da sansa sa te descopere pe tine si serviciile pe care i le oferi. De cele mai multe ori, utilizatorii inchid fereastra de pop-up fara ca macar sa citeasca ce contine aceasta.

Cel mai bine este sa astepti macar 30 secunde sau sa setezi aparitia pop-up-ului atunci cand vizitatorul doreste sa paraseasca pagina sau site-ul.  Textul din pop-up trebuie sa fie cat mai succint scris, pentru a putea fi citit rapid.

Aceste 6 greseli de web design sunt cel mai des intalnite de noi de-a lungul timpului, dar bineinteles ca exista si altele: deschiderea paginilor in ferestre noi din browser, text greu de citit din cauza fontului sau a culorii, lipsa unei sectiuni de contact, muzica in background, site-uri in flash, animatii GIF, lipsa butoanelor de socializare, prea multe reclame in pagina etc.

Fa o analiza a site-ului tau si vezi daca descoperi si tu una dintre aceste greseli de web design. Nu uita: site-ul nu il faci pentru tine, ci este imaginea despre tine pe care o oferi utilizatorului. Il faci pentru el. Ofera-i ceva de calitate si atunci te vei remarca in fata competitiei.

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Hai sa colaboram la urmatorul proiect!